3/10

Sista dagen på open water kursen och det var dags för sista dyket på ett av Robs favorit rev. Eftersom att vi efter detta dyket skulle få vårat dykcert ville Rob testa så att vi skulle klara oss själva under vattnet. De andra dyken har Rob simmat längst fram, jag och Annelie i mitten bredvid varandra och Dave bakom för att hålla koll. Men nu skulle vi simma längst fram, vi fick själva bestämma exakt var och hur vi skulle simma och till hjälp hade vi en kompass och en Dive computer som bland annat visar hur djupt vi är. Det var lite strömt så det var bara att hitta en neutral bouyancy och glida med samtidigt som man tittar runt på alla häftiga djur. De andra såg en riktigt stor haj men tyvärr hann jag inte mer än att vända mig om innan den var borta så jag missade den. Som tur var hade vi sett hajar i vårt dyk igår, visserligen bara ca 0,5-1 m långa medans den de såg idag måste ha varit minst runt 3-4 meter. Så det är lite surt att ha missat den men så är det ibland.

Det gick riktigt bra att dyka ”själva” och Rob var väldigt nöjd med vår insats. Tyvärr gick Annelies kamera sönder under dyket så vi ska försöka skicka hem den så att hennes pappa kan byta den, då den ska vara vattentät ner till 18 meter.

 

Väl uppe på torra land tog vi en långlunch för att hinna checka ut från hotellet och köpa blijett till färjan ut mot Gili Air senare under eftermiddagen innan vi skrev vårat teoriprov. Rob är rätt rolig och har hela tiden sagt att vi inte kommer att misslyckas och att han kommer att hjälpa oss på olika sätt så att vi klarar det (=fuska). Men i och med att dykning inte är en riskfri sport vill man gärna kunna teorin på riktigt så att ingen skulle hända när man är där nere under ytan.

Vi fick i alla fall ett prov, som Rob ”råkat” glömma framme på bordet någon dag tidigare, och fick sitta tillsammans och gå igenom alla frågor. För att bli godkänd krävdes 80% rätt. Vi gick igenom allting tillsammans och sedan kom Rob och rättade allt tillsammans med oss. Det visade sig att vi haft 90% utan hjälp så i alla fall jag var nöjd av att veta att man kan tillräckligt även om Rob hade godkänt oss vilket resultat provet än visade.

 

Så nu har vi härmed dykarcertifiket för open water! Kortet kommer vi att få på måndag när vi kommer tillbaka. Vi beger oss till en av grannöarna, Gili Air för lite avkoppling över helgen innan vi beger oss tillbaka till Gili Trawangan. Tanken var egentligen att vi skulle vara en hel vecka på Gili Air och bara slappa men efter att ha fått mersmak på dykningen har vi bestämt oss för att köra en helg på Gili Air, åka tillbaka till Gili Trawangan och ta en advanced course i dykning.

 

 
 
Gili öarna | |
Upp